Pilgrimsvandring, 19 - 26 maj 2006


Läs mer på:

www.pilgrimsvandring.se

 

Min resa
Mina bilder
Packning
Våra bilder Millau
Pilgrimskartor
Le Puy-bilder

Conques-bilder
Pilgrimsmaterial

DirektlänkenEn vinterdag bestämde jag mig för att bli pilgrim och vandra längs GR 65 i Frankrike med start i Le Puy en Velay. Se kartan nedan. (Klicka för större storlek.)


GR 65 är en del av alla de pilgrimsleder man kan gå. Nedan finns en karta över det system som finns i Frankrike och delar av Spanien. (Klicka för större storlek.)


Här ser ni enbart
GR 65 utmarkerad på en karta. (Klicka för större storlek.)


 

En annan kul karta som jag hittat.

 
 

Ett diagram med höjdskillnader från Le Puy till Figeac. Kul bild (bild, öppnas i nytt fönster).

Ytterligare ett diagram med höjdskillnader (Bild, öppnas i nytt fönster).

Klimatet över året i Le Puy (bild, öppnas i nytt fönster).

Väderlänk (på franska, öppnas i nytt fönster)

Här är en karta från en "vanlig" kartbok över området där jag planerar att vandra. Samma bild i alla länkar men olika upplösningar.

Liten karta (160 kb) 
Mellanstor karta 336 kb)
Stor karta (994 kb)

Här finns en karta med några viktiga orter inringade.
Montpellier
Millau
Sévérac le Château
Rodez
Le Puy


Klicka här och kom till en sida med kartor över de olika etapperna längs GR65, från Le Puy till Conques med avstånden utsatta på de dagsetapper som min informationsbok rekommenderar.

Min resplan:
Flyg Köpenhamn - Montpellier
Tåg Montpellier - Le Puy en Velay
Vandring mellan Le Puy och någonstans
Vandring från någonstans till Conques
Transport Conques - Rodez
Tåg Rodez - Montpellier
Flyg Montpellier - Köpenhamn

Jag planerar att vandra ca 20 km per dag och alltså ha tid att vara lite turist också. Det tar också nästan två hela dagar med tåg att förflytta mig (till Le Puy resp Montpellier), så min vandring blir om totalt 5 dagar. Det är nog ganska lagom att börja med, tror jag. Det känns som om det är en stor fördel att kunna franska. Många härbärgen och kloster är belägna långt ute på landet och språket som gäller är franska enligt de webbsidor jag besök och böcker jag läst.

Under hela vandringen planerar jag att bo på härbärgen eller kloster, dvs så enkelt som möjligt. Ofta inkluderas både trerätters middag samt frukost i priset för övernattningen. Och inte sällan kan man köpa sig ett lunchpaket straxt innan man ger sig iväg på nästa vandringsetapp. Det ska bli spännande att besöka medeltida byar, kloster, enkla härbärgen och lugna byar under en hel vecka. Stillhet och tid för att tänka blir det en hög dos av. Och kanske ett och ett annat yogapass under en vandringspaus.

Under tågresan från Rodez till Montpellier, hoppas jag på att passera Sévérac le Château och Millau. Det var ställen vi besökte under vår bilresa hem förra året, nämligen. Se bilderna från viadukten i Millau samt bilder från Sévérac le Château. (När vi besökte Sévérac le Château trillade vi in på en falkuppvisning. Där satt vi på platsstolar, i stekande sommarvärme, och fick en fantastisk upplevelse med falkar. Rovfåglar generellt är väldigt ovanligt i Frankrike, så detta spektakel med fåglar som anföll på kommando, åt ur barns händer och gjorde en massa annat kul, var intressant.)

Under vintern har jag samlat material från olika webbsidor, köpt div kul prylar* som kan vara bra att ha och läst en hel del material om pilgrimsvandringar och vandringar generellt. Jag var helt laddad redan i början av mars och endast vandringsträning saknades då. Men det har jag bättrat på under våren.

Ryggsäcken ska helst inte väga mer än 10% av den egna kroppsvikten. Vad jag då INTE ska packa ner, för att den enbart får väga 7 kg, är ett under för mig. Själva ryggan väger redan drygt 2 kg och alltså har jag enbart 5 kg kvar till själva packningen. Hmmm... Förvisso kan jag ha en hel del på mig när jag reser, typ kängorna, byxorna, (jackan), tröjan. Men ändå! Jag ska ju ha med mig annat också. Handdukar, tandborste, tandkräm, schampo, balsam, tvål, handkräm, kroppslotion, lypsyl med solskyddsfaktor, värktabletter, tvättmedel, ombytesskor, fleecefilt (hemmasydd för minsta/bästa storlek), resesidenlakanet, kamera + laddare, telefon + laddare, guidebok, solglasögon, näsdukar, engångslinser, glasögon, keps, anteckningsbok, penna, en kortärmad tröja, en långärmad tröja, ett sportlinne, sportbh, ev ombytsbyxor, byxor med avtagbara ben (blir shorts), jacka??, pass, Suisse armékniv eller Leatherman, pengar, kreditkort, biljetter, försäkringskort, elastisk linda, sportkräm/liniment, salubrin, plåster, Compeed, säkerhetsnålar, underkläder, kjol??, sarong (i siden??), sovkläder, öronproppar, regnponcho??,solkräm, dagväska, yllestrumpor både tunna och tjocka... Och sen ska dessutom alla kläder matcha varandra. På så sätt, blir det mindre problem att klä sig.

Ok, känner redan att jag får lämna hemma: sminket, mp3-spelaren (om jag nu inte fixar en ny telefon med mp3-spelare), finskorna, kläder som ska strykas, handväskan, stora plånboken, solhatten, partykläderna, sublimeringsskrivaren, datorn, reselitteraturen, smycken o blingblings. Och jag kan heller inte köpa på mig alla kartor jag kommer över, alla coola guideböcker jag ser och inte heller släpa på souvenirer till hela familjen. Det är alltså laddat för en riktig semester. Fri från allt!

Planerad packning och packning.

* Kul prylar jag köpt: Haglöfs ryggsäck Q55, reselakan i siden, platitus 2 liter, meschpåsar i olika storlekar och färger, midjebälte, div små påfyllningsbara flaskor o burkar, högabsorberande stor resp liten handduk, bok om GR 65 som jag ska ha med mig, Lonely Planets bok om vandringar i Frankrike, Miam-Miam DoDo 2006, Rolf Enanders bok om pilgrimsvandring Vägen till Santiago de Compostela, Shirley MacLaines bok El Camino, Le guide pratique du randonneur, Le Chemin du Puy, underställ, öronproppar med snöre emellan, Compeed, vandringsbrallor, vindjacka som också är vattenresistent, sportbh, vit sporttröja, anteckningsbok, solkrämer, ullstrumpor och säkert lite till.

Budget för resan

  • tågbiljett, Kastrup tor 150 kr
  • flygbiljett Kastrup - Montpellier 1 900 kr
  • tågbiljetter till starten och tillbaka till Montpellier 1 000 kr
  • 6 nätter på härbärgen, inkl middag, lunch o frukost 2 000 kr
  • 1 natt i Montpellier, inkl middag, lunch o frukost 600 kr
  • diverse 350 kr

Summa: 6 000 kr

Så här gick det!! Min egen reseberättelse.
Här är mina bilder från resan! (OBS: många bilder, tung sida!)

 

Min resa
Mina bilder
Packning
Våra bilder Millau
Pilgrimskartor
Le Puy-bilder

Conques-bilder
Pilgrimsmaterial

Direktlänken


Tillbaka till förstasidan
Webbplatsen uppdaterad: 2008-08-18