Min pilgrimsresa, maj 2006

Pilgrimssidan
Min resa
Mina bilder
Packning
Våra bilder Millau
Pilgrimskartor
Le Puy-bilder

Conques-bilder
Pilgrimsmaterial

Direktlänken 

 

Nåväl, hur gick det nu då??

 

Kortfakta över dagarna jag reste
Vandringen, dag för dag

Resdag 1, 19 maj
Tåg till Kastrup
Flyg till Montpellier
Tåg med två byten till Le Puy en Velay
Sov själv i 4-bäddsrum
Centre Pierre Cardinal
10 € natt ink frukost

Vandringsdag 1, lördag
Mässa 7.00
Fick pilgrimspass
Gick på marknaden i byn
6 h, 16 km
Träffade 6 kvinnor på vägen
Gick till Montbonnet
Åt i baren St Jaques
Sov i sovsal med 5 andra
Träffade Catherine och Isabelle
Regn på kvällen
Bodde på Gîte d'étapp L'Escole
16 € natten inkl frukost
8 € middagen

Vandringsdag 2, söndag
Plockade ut grejor jag ska skicka hem
Inget postkontor i Montbonnet som är öppet
Gick till Monistrol d'Allier
6 h, 17,5 km
Ok väder
Såg ekorre och rovfågel
Gick själv hela vägen
Superfint väder på em o varmt
Äcklig korv till middag (och linser)
Tvättade kläder
Skrev vykort
Träffade de sex kvinnorna när de var på väg till sitt hotell, efter deras vandring
Bodde på sunkigt hotell, dubbelrum m Catherine
Bodde på Hôtel de Gorges
20 € natt inkl middag
4 € frukost på pizzerian

Vandringsdag 3, måndag
Posten stängd i Monistrol
Gick till Sauges med Catherine
Regn, rusk, blåst, solsken, uppförsbackar
Gick fel två gånger, 3 km extra
Totalt 16 km, 7h45min
Åt lunch i ett traktorskjul
Postade paket i Sauges, 28 €, 2,190 kg
Delade dubbelrum m Catherine
Sov gott i sovsäcken
Bodde på La Margaride
Middag på stan
Träffade de sex kvinnorna på en bar, innan middagen
Köpte sovsäck, regncape, massageolja
15 € natten inkl frukost
12 € middag

Vandringsdag 4, tisdag
Gick till Saint-Alban-sur-Limagnole
9 h, 30 km
Urtrötta när vi kom fram
Hyfsat väder
Lunch i det gröna
Gick med Catherine
Bodde på hotell, i deras pilgrimssovsal
Mjuk säng och snarkande kvinna
Träffade Daniel
Bodde hos Mme Gomes
25 € natten inkl middag och frukost

Vandringsdag 5, onsdag
Catherine gick iväg själv
Jag turistade lite
Träffade de sex kvinnorna i byn
Kollade möjligheter att ta mig till Montpellier dagen efter
Omöjligt att ta mig till Conque som planerat
Gick till Aumont-Aubrac
Gick fel en gång, 2 km extra
Totalt 17 km, 5h30min
Lunch på baren i stan
Skickade hem grejor åt Catherine
Fikade i det fria
Superfint väder och varmt
Catherine lagade middag på kvällen
Daniel åt med oss
Vi tog en drink i baren i byn med de sex kvinnorna och Daniel
Bodde på golvet i ett församlingshem
Jag la 5 € för övernattningen

Resdag 2, torsdag, Kristi Himmelsfärdsdag, helgdag
Catherine fixade frukost
Nollgradigt ute, kallt och frost
Croissant och chockolatine
Inga bussar eller tåg från Aumont-Aubrac, trots tågstationen
Liftade till Millau
Tog en buss till Montpellier
Surfade upp ett hotell i Montpellier, många hotell fulla
Hittade Hotel Abysse, centralt och fräscht
35 € natten
9 € middag på stan
Gick och kollade stan lite

Hemresa, fredag
Frukost: söta vetebullar
Te och juice på en bar: 5 €
Taxi till flygplatsen
Flyget hem
Tåget till Helsingør
Båten till Helsingborg
Micke mötte mig, bil till Malmö

Flygresan till Montpellier och resan till Le Puy (UPP)
Kom i god tid till Kastrup för att checka in och shoppa lite. Men det blev inget. Köerna var långa till incheckningen och ännu längre till där jag skulle lämna in bagaget. Hann inte kolla vad ryggsäcken vägde. Synd. Fick rusa till gaten och hann inte med något på Kastrup. Inte ens fika. Flyget från Kastrup var lite försenat. Kom fram vid tiosnåret. Väl på plats i Montpellier, så gick inte Navetten (bussen till stan) så  ofta och jag delade taxi med en annan person med ryggsäck. In på stationen i Montpellier och där hade de haft en brand så jag kunde knappt få ut någon biljett. Efter många om och men, hade jag tågresan till Le Puy i min hand. Fick gå ut på stan för att ordna hemresan och köpte en macka och en dricka som lunch.

Tåget till Lyon gick ganska fort. Gick en stund i Lyon och fotade lite. Tåget som jag egentligen skulle ta i Lyon var inställt, pga en strejk, vilket gjorde att jag fick ta ett senare tåg till St Etienne. Synd! Turistade i Lyon, köpte pizza och njöt av det fina vädret. Tåget till St Etienne gick bra. Här fixade Micke mina inställningar på telefonen så jag det blev möjligt att skicka bilder via e-post. Hade inte gjort alla inställningar innan jag reste.

Tåget gick sönder på väg till Le Puy så jag fick byta igen, efter St Etienne. Suck! Nu börjar tågresan bli lång. Tre timmar försenad kom jag till Le Puy. Gick på måfå mot ett håll jag trodde var rätt, till mitt boende och jag frågade mig fram sista biten. Hittade och installerade mig och så var klockan nio. En kopp te på en engelsk pub i stan, var allt jag orkade med innan jag la mig för att sova.

Tågresan till Montpellier och flygresan hem (UPP)
Jag hade planerat att ta mig till Conque efter min vandring. Till och med bokat en natt i Conque. Men det visade sig fullt omöjligt att ta mig till Conque varifrån jag än var. Jag hade inte riktigt tänkt mig att vara så mycket ute på landet hela tiden. Men i St Alban sur Limagnole, bestämde jag mig att gå till Aumont-Aubrac för där finns en tågstation och efter alla förfrågningar, skulle det gå ett tåg på torsdagen (helgdagen) klockan 12.30. Helt ok.

Men när jag vaknade i Aumont-Aubrac gick inget tåg, inga bussar, ingenting. Strejk och helg är ingen bra kombination. Jag fick lite hjälp av en bensinstationsägare att kolla tågen från Millau dagen efter. Jo, det skulle gå ett tåg kl 05.45 från Millau och med det skulle jag hinna till Montpellier till flygplatsen i tid. Det hela innebar att jag alltså var tvungen att lifta till Millau (eller ännu hellre, hela vägen till Montpellier). Jag fick en skylt och ställde mig vid vägkanten. Efter att jag tagit av mig koftan, kepsen och släppt ut håret, fick jag napp. En kille körde mig hela vägen till Millaus tågstation där jag ju skulle vidare ifrån. Men ibland ska man ha tur. Det gick en buss från Millau, med ett privat bolag, till Montpellier, två timmar efter att jag kommit till Millau. Skönt och supertur! En liten turistur i Millau, några bilder och sen kom bussen.

Sov hela vägen till Montpellier, för det var ju serpentinvägare hela tiden. Så åksjuk jag var!

Väl i Montpellier, så fanns inga lediga (billiga) hotellrum. Allt var fullt inför långhelgen. Jag promenerade omkring lite på måfå i centrala Montpellier och hittade sen ett Internetcafé (utan café). Surfade upp turistsidorna för Montpellier, valde centrum och hotell utan stjärnor o VIPS fick jag upp fem hotell. Ringde till översta hotellet: Fullt. Ringde nästa: Rum ledigt. Så bra. Så jag gick bara till hotellet o checkade in! Vilken tur igen! Gick en runda på stan och käkade lite god mat.

Vaknade dagen efter, fick ut för en frukost och tog en taxi i tid till flygplatsen. Åkte hem i högsommarvärme och jag hade gärna stannat några dagar (veckor??) till. Men jag hoppas på möjlighet att återvända.

Bra med allt strul?? Det bästa med allt är nog att jag faktiskt kan ta tåget till Aumont-Aubrac (ligger på linjen mellan Paris och Bezier) och börja min vandring där. Det innebär att jag inte kommer att missa någon etapp, eller gå någon etapp två gånger. Hur långt jag än går sen, så är det ganska nära olika orter med god kommunikation: Rodez, Figeaq och Cahors. Det går ju faktiskt också att åka med bagagebilen en etapp eller två, om det skulle krisa.

Hela äventyret med detaljer på en karta (UPP)

Stor karta (öppnas i nytt fönster)
Mindre karta (öppnas i nytt fönster)
Liten karta (öppnas i nytt fönster)
Mycket liten karta (öppnas i nytt fönster)

På kartorna har jag markerat den väg jag gick, med rosa. Kryssen är övernattningsställen. Se även Kortfaktan här.

Själva vandringen, med start i Le Puy (UPP)
Vandringen var härlig. Även om vädret inte var det bästa alla dagar, utan uppvisade även regn, motvind, sidvind, molnigt och kallt, så var det ok. Kläderna jag hade var ämnade för alla väder som visade sig. Vandringen var oväntat härlig! Det var mysigt att gå i naturen, gå långt och inte behöva tänka på något. Hälsa på folk, prata med några andra, fotografera på vägen och upptäcka naturen. Vandringen blev målet med dagen och jag ville helst inte stanna och ta det lugnt på vägen. Min tanke var ju att yoga varje dag på ett lämpligt ställe under vandringen. Lämpliga ställen fanns, men känslan att stanna kvar för att yoga, blev främmande. Vandringen var det som skulle avklaras och då kändes det inte bekvämt att ta tid och kraft till yogan. Jag visste ju aldrig hur vägen skulle se ut, hur vädret skulle vara, hur underlaget skulle påverka knän eller fötter. Men när jag kom fram till de olika orterna där jag skulle bo, turistade jag gärna en stund efter duschen. Då var det härligt att gå ut utan ryggsäck och kängor. Ofta var det solsken och fint väder så jag njöt verkligen över att ha kommit fram.

Det var inte så ansträngande att gå själva leden. Ibland bar det uppåt, ganska mycket. Och ibland var det kraftig sluttning. Men leden var väl markerad och lätt att följa. Ibland gick den på asfalterade vägar, ibland stigar, grusvägar, småvägar och i skogspartier. Jag hade ju övat att vandra hemma, men vandringspass på drygt två timmar. Första dagen gick jag sex timmar varav en del var turistande i Le Puy. Jag hade alltså övat för lite, men eftersom kängorna var ingångna och ryggsäcken inte övertung, så klarade jag av själva vandrandet väl. Märklig känsla att låta en vandring vara målet med dagen. Härligt att gå själv, upptäcka naturen och bara se nya saker hela tiden. Många byar jag kommit till, kommer jag ju aldrig att besöka igen. Hade jag inte vandrat där, så hade jag heller inte gått igenom byarna. Detta var en härlig känsla!

Hur och var bodde jag under resan? (UPP)
Jag hade reserverat första natten i Le Puy och andra natten i Montbonnet, enbart för att vara på den säkra sidan. Egentligen ville jag bok med munkarna i Le Puy, granne med Katedralen, men där var det fullt! De har 200 platser, men ingen var ledig då jag ringde en vecka innan. Då fick jag kalla fötter och bokade även natt två. Kändes helt om att veta någon innan jag kom iväg.

Nu visade det sig att ibland var härbärgena fulla och då tog de inte in fler gäster, även om man kom sent och inte hade någon stans att bo. Så jag bokade upp nästa natt redan på kvällen när jag kommit fram. Kollade i min bok efter ett lämpligt boende och sen ringde jag. Nu fanns det ju även boende utmed vägen och som inte stod upptagna i boken, men jag ville ändå känna mig på den säkra sidan. Inte så kul att ha vandrat 25 km för att finna att jag måste gå tio till för en säng.

Det var varierande standard på sovställena. Men oftast rent och fräscht. Det fanns oftast ett täcke (eller flera), en rullkudde och ett (halvrent) underlakan. Allt annat fick jag ju ha med mig. Sov i mina sidenlakan de första nätterna, men de var lite opraktiska, för täckena kasade hela tiden av sovpåsen.

När jag kom till Sauges, köpte jag en sovsäck där. Det är en sovsäck som knappt väger något (550 gram) och som jag kan sova i inomhus. Verkligen skönt att krypa ner i en "egen" uppsättning "lakan o täcke" när jag kom till sista övernattningen. Där sov vi på golv på madrasser. Inga lakan, inga täcken och inga kuddar fanns.

Helt ok med planeringen av sovställen. Ibland ringde jag och fick rum direkt, ibland fick jag ringa runt lite. Men jag kände mig aldrig stressad över boendet. Någon som däremot hade betydelse var att det var Kristi Himmelsfärdsdag och långhelg. Många var ute på lederna och vandrade. Många hade bokat upp sig för en hel vecka. Stora pilgrimsstäder som Le Puy och Conque var överfulla. Miss i min planering.

Var jag bodde och vad det kostade kan du läsa här.

Vad hade jag i min packning, vad köpte jag, vad behövde jag ej? (UPP)
Läs här. Något skickade jag hem, annat köpte jag, vissa saker var oumbärliga och andra onödiga. Nu vet jag hur jag ska göra nästa gång!!

Vad var mest kul/intressant/fantastiskt? (UPP)
Själva den fysiska utmattningen efter en dags vandring. Mat serverad på hotellet på kvällen. Väderleken som ständigt var närvarande. Mötet med alla människor. Mötet med naturen. Lugnet. Stillheten. Avkopplingen. Den totala bortkopplingen från världen. Det avskalade, det enkla, de få rutinerna var otroligt att få insikt om.

(Det var lite "synd" att jag hade "lovat" att skicka sms till familj och vänner. Mest av allt hade jag bara velat rapportera hem till Micke för utläggning på Internet (direktlinjen). Det hade räckt för mig. För mycket kontakt med omvärlden tar udden av vandringen. Men det var trevligt med alla uppmuntrande sms, utan svarskrav. Det är något jag ska tänka på nästa gång. Rapporten på Internet ska vara min enda lina utåt!)

Bästa minnet under hela resan (UPP)
Upptäcka att det är härligt att vandra och att jag gärna gör det igen!

Vad saknade jag mest av allt? (UPP)
En kudde och en ficklampa sista natten... Ju fler dagar som gick, desto färre saker saknade jag. Jag kände tom att jag hade för många saker med mig i början. Det var det som fick mig att skicka hem en hel del av de, från början, "nödvändiga" sakerna.

Vad var jobbigt under resans gång? (UPP)
Att inte veta hur jag skulle komma till flyget i Montpellier. Visserligen löser sig det mesta med pengar, men att ta taxi för 250 € var uteslutet. Att ändra flyget och betala 300 € för en ny biljett, var också uteslutet. Även om det var möjligt. Bättre planering nästa gång!

Vad som också var jobbigt, var att jag bara hade planerat fem dagar för vandring. Nu var jag ju lite osäker på min kapacitet, vilja och smak, men jag borde fattat bättre! Jag hade kunnat åka hem på måndagen och så ha fått tre vandringsdagar ytterligare.

Skoskav och andra åkommor? (UPP)
Inga alls! Inte ens en liten blåsa eller rispa. Ingen muskelsträckning, inga vrickningar, inga ömmande muskler jag inte kunde sova oömma. Tack till fantastiska kängor, bra ryggsäck och super massageolja.

Ekonomin (UPP)
Min budget var på 6 000 kr för en vecka, allt inkluderat. Upplägget var:

 • tågbiljett, Kastrup tor 150 kr
 • flygbiljett Kastrup - Montpellier 1 900 kr
 • tågbiljetter till starten och tillbaka till Montpellier 1 000 kr
 • 6 nätter på härbärgen, inkl middag, lunch o frukost 2 000 kr
 • 1 natt i Montpellier, inkl middag, lunch o frukost 600 kr
 • diverse 350 kr

Så här blev det:

 • tågbiljett, Kastrup enkel 90 kr
 • flygbiljett Kastrup - Montpellier 1 900 kr
 • tågbiljetter till starten och tillbaka till Montpellier 1 000 kr
 • 7 nätter på härbärgen, 6 middagar, 7 frukostar och 1 lunch 1 700* kr kr
 • diverse 1 290** kr
 • taxi till och från flygplatsen 370 kr

Summa: 6 300 kr
* Natt, frukost samt middag i Montpellier gick på (350 + 50 + 80 kr) 480 kr och det är inkluderat i de 1 700 kronorna. Det innebär att själva vandringsnätterna med middagar o frukostar kostade 1 220 kr och då är ju 2 000 kr som jag budgeterat, ganska högt räknat!
** = tåg till Helsingör, båt till Helsingborg, inhandlade luncher, middagar, frukostar, färsk frukt på vägen, pilgrimspass, vykort, frimärke, telefonsamtal hem....

Det stämde ganska ok med min plan, men vad jag inte kunde förutse var att bussen från Montpelliers flygplats till stan o vice versa, gick på 370 kr. Där föll min budget.... Men ganska ok ändå. Med tanke på att jag reste med tåg och flyg för hälften  av budgeten, så var det en billig semester. Reser jag nästa gång, blir tågresorna ännu billigare pga mera tillgängliga tåg och färre byten. Reser jag på mer udda dagar som torsdag till måndag eller så, kommer flyget att bli ännu billigare. Nu vet jag dessutom hur jag ska göra för att hålla matkontot nere under resandet/vandringen. Det innebär att en veckas vandring per år, knappast kommer att slå kull min ekonomi. (Särskilt inte nu när jag har alla prylar.....)

Vad jag inte räknat med är den extra utgift som bussresan (17 €) från Millau till Montpellier kostade. Tågresan till Montpellier var dessutom dyrare än bussresan. Inte heller har jag räknat med den kostnad jag hade för paketet jag skickade hem (28 €), inte heller massagolja (12 €), inte heller regncape (25 €), inte heller sovsäcken (45 €), inte heller böcker, kartor o vandringsstav (för sammanlagt 34 €). Inget av det var något jag absolut behövde eller hade kunnat ta med mig hemifrån, om jag bara hade tänkt efter.

Från början var tanken att leva så billigt som möjligt, därav den så lilla pott till diverse (350 kr. Men jag tyckte ändå att vykort hem, böcker, kartor är något som jag gärna ville ha med mig hem. Och att ibland köpte jag mat på vägen tex luncherna. Och jag kunde ju inte motstå de färska jordgubbarna, de stora nektarinerna, de mogna och fantastiskt goda körsbären. Dessutom drack jag ofta en kopp te, eller två, när jag kommit fram till mitt mål. En kopp te på en bar kostade oftast 2€20, vilket motsvarar drygt 20 kr. Det innebär att jag druckit te för 200 kr! (Tankar kring te, läs här.)

Tekniken (UPP)
Ja, tekniken med att få upp en direktlinje på Internet, hade i dagsläget inte fungerat utan min man på hemmaplan. Det var han som tog emot alla bilder, la upp dem och uppdaterade med sms. Men annars funkade mobiltelefonerna överallt, utom i Monistroll d'Allier. Där var det hopplöst! Djupt nere i en ravin låg byn och telefonen var utan nät i nästan 24 timmar. Ringde dock från hotellet för att göra klart för Micke att jag inte hade fastnat i någon skog någonstans.

Göra om det hela igen? (UPP)
Ja. Och gärna vandra i Spanien. Har plan på att läsa spanska till hösten eller våren och sedan gå i Spanien från St-Jean-Pied-de-Port och över Pyrenéerna. Gärna gå längre än till Pamplona och sedan, på något sätt, ta mig upp till Bilbao! Gärna gå med Micke!

Andligheten då? Hur var det nu med den? (UPP)
Det var en speciell känsla att gå på vägar som man vet att pilgrimer gått i alla tider. Hisnande att veta att människor dött på vägarna i ett försök att nå sitt mål. All strävan som ligger i stenarna, vägarna och ängarna.

En slags mekanisk vandring, utförd av kroppen, medan sinnet flöt fritt omkring. Det är andlighet som passar in på alla, oavsett syftet med den egna vandringen. Hur, var och varför får sedan var och en bidra med själva.

Bilder som jag har tagit (UPP)

 

Pilgrimssidan
Min resa
Mina bilder
Packning
Våra bilder Millau
Pilgrimskartor
Le Puy-bilder

Conques-bilder
Pilgrimsmaterial

Direktlänken


Tillbaka till förstasidan
Webbplatsen uppdaterad: 2006-06-20